Het ontstaan van MM01: Budgies

 

Mijn naam is Marco Sijbom wonend in Emmen en mijn rustpunt en hobby is het kweken van Engelse grasparkieten.

Het begon op jonge leeftijd al met het virus van het kweken van grasparkieten zoals de meeste kwekers begonnen zijn. Toen het gezin gesticht werd had ik hier helaas geen tijd meer voor uiteraard ging huisje boompje kindjes voor.

In 2006 heb ik de draad weer opgepakt en begon met vogels van Martin Rasser die het jaar ervoor in Emmen was komen wonen. Hier kreeg ik een aantal uitstekende koppels van en met zijn raad en daad werd er een mooie stam vogels opgebouwd waar zelfs de eerste prijzen mee gewonnen werden bij de OGC te Zwolle.

Helaas in 2012 zag ik mij genoodzaakt om mijn totale bestand op te ruimen omdat wij ons droomhuis gevonden hadden waar ook nog veel tijd ingestoken moest worden.

Eind 2013 begon er bij mij een plan te broeden dat ik op de zolder boven de paardenboxen een mooie kweekruimte kon bouwen. Na bij diverse kwekers advies te hebben ingewonnen kon de bouw beginnen en het resultaat mocht er zijn 24 broedkooien, zes afzetkooien van 1.20 en een mooie vlucht voor de jongen dus in principe de kweek kon weer starten, maar het volgende probleem deed zich voor waar de vogels bekomen want ja het mochten niet simpele parkietjes zijn er moest toch weer wat moois opgebouwd worden. Na diverse hokbezoeken bij kwekers hier in het noorden van het land toch de basis kunnen vinden. Een aantal goede vogels van Jan Engels met het Lutolfbloed gekocht en gelukkig kon ik bij combinatie Gert en Ina een aantal zeer goede vogels bekomen ook afstammend van deze kweker dus de basis is gelukkig goed.

2014 kon de kweek beginnen en dat viel niet tegen met de 12 koppels die ik opzette kweekte ik maar liefst ruim 70 jongen en de kwaliteit was erg goed. Ik kan voor het nieuwe kweekseizoen beschikken over voldoende goed materiaal zodat mijn kweekkooien goed bezet zijn en voldoende reserve materiaal. Ook ben ik in de gelukkige positie dat ik goed contact heb met Rein Dul uit Marum  hier kon ik 4 late mannen bekomen uit het kweekseizoen deze vogels bezitten alle goede eigenschappen die hij op zijn hok heeft dus daar ga ik ook een mooie lijn uit opbouwen.

Dit jaar de show bezocht in Hapert en mijzelf verbaasd over de kwaliteit die daar op de show stond. Op de terugweg had ik een afspraak met dhr. Vink die lutino’s kweekt en daar ook de Lutolf lijn in gekweekt heeft  ik kon 3 mooie lutino poppen en 3 mooie split mannen aanschaffen dus mijn ino lijn kan ik dit jaar ook opstarten.

Wat is mijn doelstelling: op de eerste plaats plezier beleven aan mijn hobby en dat plezier delen met de kwekers om mij heen, de eigenschappen in mijn vogels verbeteren waarbij gelet wordt op houding, stokstand en bevedering met andere woorden het kweken van de moderne parkiet.

Momenteel ben ik met een aantal kwekers uit het noorden bezig met het opzetten van een rayon van de NGC/DBS wat wij op een rustige manier willen gaan opzetten zodat de kwekers (en dat zijn er nogal wat) in het noorden ook weer een rayon hebben.  

Je kan de belangrijke informatie of mededelingen uitlichten op deze manier